Novinky
23.2.2017
Akce léto 2017 (od 1.4. do 31.6.)

Při realizaci a školení restaurace sleva na veškeré vybavení 10%.

31.12.2016
Zakončení roku

Úspěšné zakončení roku a jak jinak než s pizza show. Foto zde

19.11.2014
For Gastro Praha 2014

V termínu 25.-27.9.2014 se koná již 4. veletrh For Gastro v Praze. Ani letos tam nebudeme chybět.

1.9.2014
Propagační a reklamní akce

Tento víkend jsme se zúčastnili propagační a reklamní akce v Horském hotelu Rokytenka.

9.6.2014
Frymburské slavnosti Lipno

14.-15.6.2014 se konají Frymburské slavnosti Lipno, kde náš tým předvede pizza show a pizza freestyle.

Co je pizza? Kde se vzala? A jak vlastně vznikla?

Současný jídelníček si bez pizzy umíme asi jen těžko představit. Vždyť skoro každý alespoň ochutnal a někteří tomuto úžasnému pokrmu naprosto propadli. Kde se ale pizza vzala? A proč její popularita stále stoupá?

Jak pizza vznikla?

Bylo to v úterý nebo ve středu, kdy začali lidé ve Starověkém Egyptě chystat ploché koláče. Ty velmi zachutnali, za nějaký čas se jejich móda rozšířila a nápad převzali Římané.

Recept se postupně upravoval, až se z holých pečených placek stala placka obložená sýrem a dalšími ingrediencemi. A dnes? Máme druhů pizz nespočet!

 

V 17. století se pizza dostala do světa podnikání, kdy vznikaly první pizzerie. Století 18. s sebou přineslo velký boom, neboť se na tuto „placku“ začala přidávat rajčata. Královskou premiéru zažila pizza v roce 1899, kdy byla součástí hostiny pro krále a jeho ženu, Margheritu Savojskou (po které jeden druh pizzy zdělil jméno).

A co popularita pizz?

V podstatě jde o rychlé, chutné a cenově dostupné jídlo. V USA se prodá ročně přibližně 3 miliardy pizz, u nás 30 milionů a s celým světem dohromady? Nepočítaně! Správně připravená pizza je lehce stravitelná a z výzkumů vyplývá, že při vhodných surovinách i prospěšná pro lidské tělo (snižuje např. riziko srdečního infarktu). Tenké těsto, zelenina,
olej a sýr – toť základní suroviny, jejichž celková kalorická hodnota se pohybuje při 100 g okolo 200 – 300 kcal.