Novinky
23.2.2017
Akce léto 2017 (od 1.4. do 31.6.)

Při realizaci a školení restaurace sleva na veškeré vybavení 10%.

31.12.2016
Zakončení roku

Úspěšné zakončení roku a jak jinak než s pizza show. Foto zde

19.11.2014
For Gastro Praha 2014

V termínu 25.-27.9.2014 se koná již 4. veletrh For Gastro v Praze. Ani letos tam nebudeme chybět.

1.9.2014
Propagační a reklamní akce

Tento víkend jsme se zúčastnili propagační a reklamní akce v Horském hotelu Rokytenka.

9.6.2014
Frymburské slavnosti Lipno

14.-15.6.2014 se konají Frymburské slavnosti Lipno, kde náš tým předvede pizza show a pizza freestyle.

Zajímavosti ze světa pizz

Pizza vládne světem. Každý rok sníme více než 30 milionů pizz, ochutnat můžeme (údajně) až z 22 000 druhů, kdy u Čechů nejvíce vládne Capricciosa a následně sýrová Quattro Formaggi. Mezinárodní den pizzy připadá na 9. únor.

Recept na největší pizzu

Na svoji dobu byla největší pizza upečena v Johannesburgu v roce 1990. V průměru měla neuvěřitelných 37 metrů a bylo na ni spotřebovánu 4,5 tuny mouky a 900 kg tomatového základu.

To se ale Italům nelíbilo a o dvaadvacet let déle se postarali o to, aby tento rekord tak říkajíc „trhli“. To se jim povedlo, když vytvořili pizzu margherita s průměrem 39,6 m. Při přípravě této pizzy zapomeňte na klasické normy a vážení v gramech. Zde se pizza připravuje po tunách. Co tedy budete „přibližně“ potřebovat?

9 tun mouky
4 tuny rajčatové omáčky
9 tun mozzarelly
250 kg soli
190 kg olivového oleje
23 kg balzamikového octa

Zde vidíte, že se celkem ztratí, když vám při normování takříkajíc „ujede ruka“. Časově je příprava náročnější, vyhraďte si na samotné pečení 48 hodin.

Kolik prostoru budete potřebovat na nejdelší pizzu?

O další rekord se postarali v Polsku, kde připravili zatím nejdelší pizzu a překonali tak italský rekord (ti měli pizzu dlouhou 407 metrů). Polsko se zapsalo 28. srpna 2010 do Guinnessovy knihy rekordů, neboť za pomoci 200 pizzařů připravili pizzu dlouhou přes 1010 metrů. Pokud je hodláte překonat, pamatujte na to, že potřebovali 18 hodin na práci a o trošku více mouky, než je běžné. „Pouze“ 3,5 tuny.

Tady na tu informaci rychle zapomeňte

Pizza se dostala i do hledáčku amerických vědců, kteří se pustili do vývoje pizzy s nejdelší trvanlivostí, která byla určena vojákům na misi. Po dlouhém bádání vytvořili „pizzu“ s poživatelností tři roky. (Tak, tady tuto zprávu rychle vypusťte z hlavy, to nemá s dobrou a čerstvou pizzou nic společného!)

A co na to Margherita?

Možná bádáte nad tím, kde se vzal název nejznámější pizzy – Margherita. Pizza dostala své jméno na počest královy Margharity Savojské, pro kterou připravil neapolský pekař pizzu v barvách italské trikolóry. A co na to Margharita? Ta si podle dochovaných informací na pizze pěkně pošmákla.

Rychlí jedlíci

Pokud si myslíte, že pizzu umíte zhltnout pěkně rychle, zkuste se porovnat s Patrickem Bertoletti, který snědl 47 dílků z pizzy o průměru 41 cm během 10 minut. Na paty mu šlape Richard LeFevre, který během 15 minut spořádal 7,5 dílku pizzy s průměrem 61 cm.